Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska Museet

Sjöhistoriska Museet

Sjöhistoriska museet är centralmuseum för handelssjöfart, sjöförsvar och skeppsbyggeri i Sverige. Sjöhistoriska är ett museum för hela familjen med ett stort utbud av aktiviteter för både stora och små.

ACTA- OCH RITNINGSARKIV

Sjöhistoriska museets arkiv innehåller dokument rörande mäkleri och varv, föreningsarkiv, handlingar från privatpersoner samt omfattande ritningsarkiv.

FOTOARKIV

Sjöhistoriska museets fotosamlingar omfattar drygt 300.000 fotografier med fartygsmotiv av alla kategorier.

SVENSKT MARINARKEOLOGISKT ARKIV

Svenskt marinarkeologiskt arkiv (SMA) är ett rikstäckande arkiv där vrak och andra lämningar såsom boplatser, farledsspärrar mm, finns sammanställda.

BIBLIOTEK

Sjöhistoriska museets  bibliotek räknas som forskningsbibliotek och täcker de flesta av sjöhistoriens avsnitt.

FÖREMÅL På SJÖHISTORISKA MUSEET

Sjöhistoriskas föremålssamlingar omfattar det mesta inom det sjöhistoriska området; allt som rör båtar, fartyg, sjöfart och navigation finns här.

 

Amphion

En av Sjöhistoriska museets verkliga praktpjäser är den bevarade akterspegeln och kajutan från Gustav III:s lust- och stabsfartyg Amphion byggt 1778.

Den egenartade lilla kajutan med sina förgyllda pilastrar och skira målningar av svävande keruber är en verklig raritet i museets samlingar. Nu är kajutan renoverad och öppnar åter för allmänheten den 20 oktober 2006.

Den bevarade akterspegeln och kajutan till skonerten Amphion får en hjälpande hand av konservator Anna Catellani. Foto: Anneli Karlsson

Skonerten Amphion konstruerades av skeppsbyggmästare Fredrik Henrik af Chapman. Namnet Amphion kommer från den grekiska mytologin och syftar på Zeus son som var kulturens beskyddare.

Chapman konstruerade henne för ”hans Kongelige Majestät att bruka på Mälaren”. Fartygets sjövärdighet ifrågasattes snabbt efter en mängd incidenter. Trots detta användes hon som stabsfartyg under svensk-ryska kriget 1788-1790 och deltog vid de båda slagen om Svensksund. Knappt 100 år senare,1884 höggs hon upp efter att en längre tid tjänat som logementsfartyg.

 

Barnens museum

Sjöhistoriska museet är museet för hela familjen! För dig som är barn finns massor av roligt att göra här; en utställning att leka i, en verkstad att skapa i, visningar, filmer och en massa spännande saker att titta på. Under skolloven händer det dessutom alltid något utöver det vanliga!

SALTKRÅKAN

En utställning för barn – att leka i! På museum ska man oftast titta med ögonen, inte med händerna. Men i barnrummet Saltkråkan nere i källaren får man både se och röra. Här har vi byggt upp en skärgårdsmiljö med båtar och bodar.

RUSKPRICKEN

I vår verkstad kan alla barn, stora som små, släppa loss fantasin! Ruskpricken har öppet lördagar och söndagar kl 12-16. Gör en egen båt i vackraste wellpapp med skimrande segel av äkta folie eller kanske en en fin knop till din nyckelring!

Här finns mängder av olika material att förverkliga din idé i. Hämta inspiration i våra utställningar och låt fantasin flöda!